De ce trebuie uscat lemnul?
Din mai multe considerente: volum, greutate, posibilitatea de fi prelucrat mai bine, eliminarea riscului de mucegai, etc.
Uscare în cuptoare sau uscare în spaţii deschise?
Dezavantajul uscării naturale este că nu se întâmplă altceva decât…uscarea.
Iar pentru o uscare corespunzătoarea este devoie de câţiva ani; 3 – 7 ani, în funcţie de tipul de lemn, momentul tăierii (de preferat în lipsa vegetatiei – iarna) şi destinaţia sa (tâmplărie, dulgherie, ambarcaţiuni, instrumente muzicale, articole sportive, decoraţiuni, etc.).
De exemplu, stejarul are nevoie de 1 an de uscare pentru fiecare centimetru de grosime – un dulap de 5 cm grosime se va usca complet în de 5 ani. Molidul se usucă în 2-3 ani fiindcă are o fibra mai aeristă, nu este dens ca stejarul sau fagul. Grosimea la care se debitează lemnul influenţează desemenea timpii de uscare.
Uscarea în cuptoare se face mai rapid (2-3 zile sau o săptamână) şi presupune încălzirea lemnului la temperaturi de pană la 70 de grade Celsius (în miezul lemnului), proces care distruge microorganismele şi insectele.
Apoi se aplică substanţe care pătrund în lemn, motiv pentru care mucegaiurile sau cariile nu vor mai ataca lemnul. Deci nu trebuie să-ţi faci griji dacă iţi construieşti casa din lemn tratat.